Vinkit työnhakuun

10 vinkkiä kesätyönhakijalle

Kesätyö on monelle ensimmäisiä kosketuksia työelämään. Miten kesätöitä haetaan ja millaista palkkaa työstä pitäisi saada? Entä mitä laki sanoo sopivista työajoista? Muutamien vinkkien avulla erotut hakijamassasta ja nappaat itsellesi unelmiesi kesätyöpaikan.

1.Suhtaudu avoimesti kaikkiin tarjolla oleviin työtehtäviin. Mitä vähemmän sinulla on kokemusta, sitä avoimemmin erilaisia paikkoja kannattaa hakea. Työura alkaa aina jostakin, harvemmin juuri sieltä mistä eniten haluaisi. Muista, että kaikenlaisesta työkokemuksesta on aina hyötyä!

2. Hyödynnä lähipiriisi kontaktit. Sinulla on varmasti lähipiirissäsi useita opiskelujen, harjoittelujen ja muiden verkostojen kautta löytyneitä kontakteja. Hyödynnä siis omaa tuttavaverkostoasi ja heidän kontaktejaan, ja pyydä apua työpaikan löytämiseksi.

3. Hakemus on tärkeä viesti sinulta työnantajalle. Hyvä hakemus osoittaa motivaatiosi, ja vastaa työpaikkailmoitukseen. Samaa versiota ei siis kannata lähettää kaikkialle. Lisää hakemuksen mukaan myös CV, eli ansioluettelo.

4. CV kertoo osaamisestasi. CV:lle listataan tyypillisesti vähintään koulutus, työkokemus, kielitaito ja muut taidot. Jos sinulla ei ole vielä kertynyt paljoa työkokemusta, voit kertoa esimerkiksi kouluprojekteista ja kursseista, luottamustehtävistä, vaihto-opiskelusta, harrastusten parissa hankituista taidoista ja vapaaehtoistoiminnasta. Nämä kaikki kertovat aktiivisuudestasi.

5. Lisää mukaan oleelliset some-profiilisi. CV:lle kannattaa linkittää myös työnhaun kannalta olennaiset some-profiilit. Lisäksi kannattaa lisätä työnäytteitä tai muita aktiivisuudesta kertovia linkkejä vaikka omille kotisivuille.

6. Mieti, miten juuri sinä eroat muista. Jokaisella on omat vahvuutensa ja osaamisalueensa. Mieti, missä sinä olet hyvä, mistä olet saanut positiivista palautetta, missä olet onnistunut ja miten sinua kuvaillaan. Erottautua voi myös työnhakuvideon tai visuaalisen CV:n avulla. Lisäksi kannattaa tehdä tutkimusmatka työnantajan nettisivuille, uutisiin sekä some-kanaviin taustatietojen löytämiseksi.

7. Soitto työnantajalle saattaa olla askel eteenpäin. Hyödynnä työpaikkailmoituksessa olevat soittoajat ja ota yhteyttä työnantajan edustajaan. Pelkästä soittamisen ilosta ei kuitenkaan kannata puhelimeen tarttua, vaan valmistella hyviä kysymyksiä työtehtäviin ja yritykseen liittyen.

8. Kesätyöstä kannattaa laatia kirjallinen sopimus. Vaikka suullinen sopimus on yhtä lailla molempia osapuolia sitova, on kirjallisesta sopimuksesta helpompi todentaa sovitut asiat tarpeen niin vaatiessa. Muista myös, että alle 15-vuotias saa tehdä korkeintaan 7-tuntista päivää, mutta 15 vuotta täyttänyt voi työskennellä kokopäiväisesti, ei kuitenkaan yöaikaan eli klo 22 jälkeen.

9. Ota etukäteen selvää alaasi liittyvistä säädöksistä ja peruspalkoista. Suuntaa antavaa tietoa saat jo opiskeluaikanasi eri järjestöiltä ja opiskelujen jälkeen voit kääntyä esimerkiksi ammattiliittojen puoleen. Palkka määräytyy kuitenkin aina työnantajan toimialan ja tehtävän vaativuustason mukaan. Kesätöistä maksetaan työehtosopimukseen perustuvaa palkkaa. Yleensä kesätöistä maksettavat palkat ovat keskimäärin 70–90 % alimmasta taulukkopalkasta.

10. Varmista, että sinulle maksetaan vuosilomakorvaus kesätöiden päättyessä. Lomapäiviä ei kesätyösuhteessa pidetä vapaapäivinä, vaan lomapäivistä maksetaan korvaus viimeisen palkan yhteydessä. Pyydä apua työnantajan palkanlaskijalta tilinauhan tulkitsemisessa.

 

Lue myös täsmävinkit kesätyön hakuun Monster Klubista:

Kesätyönhaku on jo käynnissä – nappaa parhaat vinkit ja löydä unelmiesi kesätyö

Hyvästä kesätyöhakemuksesta välittyy innostus

Kesätyöntekijä – muista pyytää työtodistus ja tarkistaa lomakorvaus

Kesätyönhakijakin tarvitsee CV:n

Kesätyöhaastatteluun kannattaa valmistautua huolella

 

Uusimmat artikkelit Monster Klubilla